A Pavilion in a garden, in a park on the mountain

When we say Mies van der Rohe Pavilion, do you think of architecture or nature, city or mountain? If you come with enough time and tranquillity, ready not only for a quick visit, but also with the desire to enjoy observation or contemplation, you will discover not only a masterpiece of architecture but also the rich natural environment that surrounds it, the surrounding forest areas and the green paths of this hill that on its opposite side overlooks the sea.

The site where the Pavilion is located, which the architects carefully thought out and modified with respect to the initial proposal of the commission received, stitches the slope of the mountain with the denser urban fabric. An urbanised space that dialogues with a natural environment that hosts other gardens and cultural facilities that constitute the Park of Montjuïc and that make up a leisure proposal that combines culture and nature. This blurs the boundaries between ideas that we tend to read as opposing, which is one of the characteristics that give the Mies van der Rohe Pavilion its uniqueness and value.

We can take the same look at the surroundings as we do at the Pavilion’s own garden, a space in which to be among trees and plants that are carefully groomed all year round, these days full of flowers and birds. If we look through the sieving of the tinted glass we see that the garden is incorporated into it as yet another constructive material that confers texture by incorporating organic forms into a rigid geometry, just as the veins of the marble or the gesture of the bronze sculpture or the movement of the water on the stones or the black glass background do in an ambivalent ambiguity that combines transparency and solidity, glass and water, stone and steel. Small and big, simple and elegant, landscape and architecture, ephemeral and eternal.

Date

1-3-2021

Place

Parc de Montjuïc